پايگاه خبري-تحليلي «لوبلاگ» در گزارشي به اقدامات ضد ايراني «دونالد ترامپ» رئيسجمهوري آمريکا اشاره کرد و نوشت که کميته امور خارجي پارلمان اروپا روز گذشته درخواست کرد تا از برجام بعنوان يک «موفقيت مهم ديپلماسي بينالمللي و به ويژه اتحاديه اروپا حمايت شود».
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، يک پايگاه تحليلي گزارش کرد که حمايت اخير رئيسجمهور آمريکا از عربستان عليه ايران و انتقادات شديد وي از اروپا موجب شده است که پارلما اروپا خواستار حمايت از برجام و افزايش فشارها عليه واشنگتن شود.
طبق اين گزارش، اين کميته همچنين از اتحاديه اروپا خواست تا «به فشارها به آمريکا ادامه دهند تا به طور کامل به وعده خود در خصوص اجراي کاربردي برجام عمل کند».
«باربارا لخ بيلر» سخنگوي امور خارجه حزب سبز آلمان چنين درخواستي را به پيشنهاد پارلمان اروپا براي شوراي اتحاديه اروپا به منظور قرار دادن اين مسئله در اولويتهاي دستورکار هفتاد و دومين جلسه مجمع عمومي سازمان ملل مطرح کرد.
اين پيشنهاد علاوه بر حزب سبز، مورد حمايت سوسيال دموکراتها، ليبرالها و چپگرايان افراطي قرار گرفت. محافظهکاران تنها با بخشي از اين طرح موافقت کردند که خواستار حمايت از برجام است اما عليه بخش دوم اين درخواست مبني بر اعمال فشار به واشنگتن رأي دادند.
بسياري از کارشناسان آمريکايي در خصوص خصومت بيامان ترامپ با ايران و برجام در شرايطي که سازگاري ايران با توافق هستهاي تأييد شده است، هشدار دادهاند و گفتهاند که اينگونه رفتارها بيش از آنکه تهران را منزوي کند، واشنگتن را منزوي ميکند به ويژه آنکه آنها شرکاي اروپايي آمريکا به برجام تا زمانيکه ايران به آن پايبند باشد، متعهد هستند.
رأيگيري روز سهشنبه در کميته امور خارجي پارلمان اروپا نشان داد که حق با منتقدان ترامپ است و اين ميتواند آغاز کار باشد.
عليرغم آنکه اين رأيگيري هنوز در کل پارلمان اروپا صورت نگرفته است اما سيگنالهاي مهم سياسي را بعد از سفر اخير ترامپ به خاورميانه و اروپا ارسال ميکند.
اول آنکه، پارلمان اروپا تعهد اجراي برجام را بر دوش آمريکا و نه ايران ميداند. دوم آنکه اتحاديه اروپا با عدم پيروي از رويکرد آمريکا در حمايت از عربستان عليه ايران، در واقع استقلال راهبردي خود را نشان داد و يک ديدگاه جايگزين براي منطقه پيشنهاد کرد؛ ديدگاهي مبني بر اينکه منافع قانوني تمامي طرفين ميبايست در يک نظام امنيت جمعي جايگزين شود.
طبق اين گزارش، شوق عجيب و غريب ترامپ به رژيم آل سعود تعجب تعداد زيادي را در اروپا برانگيخت. پارلمان اروپا اخيراً و به طور مداوم نقض حقوق بشر عربستان سعودي، جنگ اين کشور در يمن و تبليغ وهابيت توسط سعوديها را مورد انتقاد قرار ميدهد.
اين گزارش ادامه داد که رأيگيري مذکور در کميته پارلمان اروپا در واقع راهي براي انکار اقدام ترامپ در اهريمن جلوه دادن ايران است.
سوم آنکه، تلاش بلاعوض ترامپ در دلخور کردن اروپا از طريق سرزنش کردن آنها به خاطر عدم پرداخت بودجه دفاعي، توهين به آلمانها، هل دادن نخستوزير يک کشور همپيمان و عدم پايبندي به اصول دفاع جمعي که در ماده 5 قانون مربوط به ناتو به آن اشاره شده است، انتقاد شديد «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان که قدرتمندترين سياستمدار اروپا است را به همراه داشته است.
مرکل تصريح کرد که اروپا ميبايست در پي رأيگيري برگزيت (خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا) و پيروزي ترامپ در انتخابات رياستجمهوري آمريکا، دفاع خود را جدي بگيرد. اين اظهارات مرکل در واقع يک هشدار جدي درباره خساراتي است که ترامپ به روابط ترانس آتلانتيک وارد آورده است و بر لزوم اقدام اتحاديه اروپا براي افزايش اتکاء به نفس در مسائل امنيتي تأکيد دارد.
طبق اين گزارش، در همين راستا و فضا، فاصله گرفتن اتحاديه اروپا از مواضع تند ضدايراني ترامپ سادهتر ميشود. رويکرد بياعتنايي ترامپ در قبال همپيمانان اروپايي آمريکا به طور قطع برخي از نمايندگان پارلمان اروپا را به اين سمت سوق داد تا از لفظ اعمال فشار به واشنگتن حمايت کنند. پيش از اين چنين الفاظي براي کشورهايي همچون ايران و روسيه و نه آمريکا مورد استفاده قرار ميگرفت.
فارس